Ønsker du deg trygge, glade barn? Dette kan være et sted å begynne.

three-1325106_1280

Viktigheten av fri lek for barnet er i dag underbygget av en solid mengde forskning. Fri lek betyr at barnet kan leke, alene eller sammen med andre, uten voksne som styrer leken eller bryter inn i leken. Det betyr for eksempel at å lære matte i barnehagen gjennom lek som voksne styrer, ikke er fri lek. Mens å spille en fotballkamp, som barna organiserer selv uten voksne, er fri lek.

Tallenes tale er klare. Fra 50-tallet og fram til i dag så er det en kraftig reduksjon i mengden fri lek for barn. Samtidig øker antallet barn og unge med blant annet angst- og depresjonssymptomer. Vi har skapt et samfunn der barnets frihet står på spill. Skoledagen er lengere, det er mer lekser, det er mer voksenstyrt aktivitet i barnehagen og på fritiden, og foreldre har mer kontroll på barna.

Barn trenger frihet for å utvikle seg. Gjennom den frie leken lærer barn å få og beholde venner, å overvinne frykt, løse problemer, de lærer hva de trenger for å ha det bra og hva andre trenger for at de skal ha det bra. De lærer å stole på seg selv og ta ledelsen i eget liv. For at barn skal få denne muligheten trenger vi voksne å slippe barna fri. Tørre å slippe de ut av synet, tørre å la de ordne opp selv, tørre å la barnet ta ansvar og tenke selv.

Ikke minst trenger vi å styre kjeften mer i retning av å faktisk holde kjeft. Har du noen gang lagt merke til hvor ofte du plumser ut med formaninger og velmente advarsler? «Pass på så du ikke faller ned», «Det er farlig å gå ut med lite klær, du kan bli syk», «Ikke løp på asfalten, du kan slå deg», «gjør sånn», «ikke gjør sånn», «hvorfor gjorde du det». Listen kan fortsette i det uendelige. Gjennom kontinuerlig tilbakemelding fra voksne, både på skolen og hjemme, fratar vi barnet mye av muligheten til å lære å stole på seg selv. De lærer at når du gjør noe bra så får du positive tilbakemeldinger. Så hvis du gjør noe og ikke får positive tilbakemeldinger, så kan det vel neppe være bra nok? Barn i dag vet alt om viktigheten av å vise hva de kan prestere gjennom testing og organisert aktivitet, og få en tilbakemelding på om de presterer i tråd med det de voksne syns er bra nok.

Vi trenger å skape arenaer for barn og unge som gir dem muligheten til å leke fritt, uten voksne som styrer aktiviteten. Arenaer der det er tilgang på ulike aktiviteter, og der barn kan treffes på tvers av alder. Det vil gi rom for mangfoldet, og større mulighet for å følge egne interesser. Et rom for å bli kjent med seg selv som menneske, og lære om den virkelige verden gjennom fri lek. På den måten kan barnet gå styrket inn i voksenlivet med mer kunnskap om seg selv, om verden og om hva det ønsker å bruke sitt liv til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s